Je radiator ontluchten is enorm belangrijk, zeker als hij niet meer zo goed werkt. Als hij minder goed warm wordt, een borrelend geluid en vervelende geluiden maakt dan is er vaak iets aan de hand. Vaak zit er lucht in de centrale verwarming en dan moet je echt de verwarming ontluchten. Maar hoe doe je dat precies? Voor het ontluchten van je verwarming heb je een ontluchtingssleutel nodig en een absorberende doek is ook erg handig.
Waarom radiator ontluchten?
Bij een borrelend geluid, als de radiator koud blijft, als het koudere seizoen eraan komt of als de gewenste temperatuur niet bereikt wordt dan kan je ervoor kiezen om de verwarming te ontluchten. Hoewel het geluid meestal niet zo heel erg is, is het vaak dat de werking van de radiator het grootste probleem is. Zeker tijdens het koudere seizoen wil je een goed werkende radiator zodat je huis warm genoeg blijft. Lucht geleid natuurlijk geen warmte en als er veel lucht verzamelt in de leidingen dan wordt je huis minder goed warm. Dat is ook erg zonde want je verspilt eigenlijk heel veel energie. Om weer warm genoeg te worden is het belangrijk om het ontluchtingsventiel open te draaien en natuurlijk weer dicht als er water uitkomt. Alle stappen worden hieronder duidelijk uitgelegd.
Centrale verwarming ontluchten stappenplan
Om te beginnen is het belangrijk om alle kranen van de radiatoren helemaal open te draaien. Het kan zo zijn dat je weer borrelende geluiden kan horen maar dit moet je gewoon simpel negeren. Als je dit hebt gedaan is het belangrijk om de thermostaat op minimaal 25 graden te zetten voor ongeveer 10 minuten. Na deze 10 minuten moet je de thermostaat juist op de laagste stand zetten voor ongeveer 10 minuten. Hierna kan je alle knoppen weer dichtdraaien. En kan het radiator ontluchten echt beginnen. Het ontluchten van de radiator kan dan nu ook echt beginnen. Pak de ontluchtingssleutel erbij en begin met de laagst gelegen radiator. Vanaf hier kan je naar de bovenste verdieping werken. Begin met het ontluchtingsventiel los te draaien. Dit doe je door voorzichtig tegen de klok in te draaien. Hierbij kan eventueel lekkend water uit de radiator komen maar dit is niet erg. Hierbij moet je ook gelijk de absorberende doek erbij pakken om eventueel lekkend water op te vangen. Hou de doek dan ook dicht bij het ventiel.
Wanneer je de ene hebt ontlucht kan je door naar de volgende radiator. Draai het ventiel open en ontlucht de volgende radiator dan ook. Dit blijf je doen totdat je alle radiatoren ontlucht hebt.
Als je alle radiatoren hebt gehad kan je de thermostaat weer aanzetten en even 10 minuten wachten. Daarna is het nog belangrijk om de waterdruk in de cv installatie checken. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Als de drukmeter niet op genoeg bar staat dan is het belangrijk dat je even wat water gaat bijvullen. Hou hier nog rekening mee:
- Als er water uitkomt dan is het belangrijk om de kraan weer eventjes dicht te draaien. Als er water lekt dan komt dat vaak omdat er veel druk staat op de radiator. Met het doekje kan je dit schoonmaken.
- Het hoogste punt van het huis ontlucht je pas als laatst, dit is vaak onwennig maar wel de juiste manier.
- Achteraf altijd de waterdruk in de cv installatie checken. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn.
Let hier goed op als je de verwarming ontlucht
Een radiator bestaat uit meerdere onderdelen en daar moet je wel even goed rekening mee houden. Op de radiator zit bijvoorbeeld een ontluchtingskraantje, deze zit bovenop de verwarming. Onderaan kan je ook een kraantje vinden maar aan deze moet je niet zitten, deze is namelijk bedoeld om water af te tappen.